Moluks monument
In 2026 is het 75 jaar geleden dat Molukkers in Nederland, en dus ook in Ridderkerk, kwamen wonen. Om deze geschiedenis te markeren gaat de gemeente Ridderkerk een monument plaatsen. De gemeente vond voor het tot stand komen van het monument belangrijk dat de Molukse gemeenschap vanaf het prille begin betrokken was. Daarom zijn er verschillende bijeenkomsten georganiseerd waarin samen met de Molukse gemeenschap een advies voor het monument opgesteld is.
Advies
In het advies staan aanbevelingen waar het monument aan zou kunnen voldoen. Zo hoopt de Molukse gemeenschap dat het monument verbinding brengt tussen het heden en het verleden, met respect voor de eerste generatie en een blik naar de toekomst. Het is mooi als het monument alle Ridderkerkers aanspreekt. In het advies zijn ook (Molukse) kunstenaars aangedragen en is er over een locatie nagedacht. De Molukse gemeenschap vindt het mooi als het monument een plekje in het water krijgt. Dit vanwege de symboliek met de Molukken, een eilandengroep.
proces
De planning om te komen tot een monument ziet er als volgt uit:
september 2024
De commissie nodigt kunstenaars met een Molukse achtergrond of affiniteit met de Molukse cultuur uit om zich op te geven voor het maken van het monument.
oktober 2024
Tot half oktober kunnen kunstenaars zich aanmelden. Daarna selecteert de commissie 3 kunstenaars die tegen betaling een schetsontwerp gaan maken.
Zie hieronder voor de oproep met daarbij de specificaties.
December 2024
Deadline voor inleveren schetsontwerp door 3 geselecteerde kunstenaars.
Januari 2025
De commissie kiest een van de ontwerpen en geeft de gemeente advies hierover.
Daarna wordt het monument gemaakt, en in 2026 geplaatst.
Oproep
Samen met de Molukse gemeenschap zijn in een participatieproces de randvoorwaarden geformuleerd voor het monument:
- een abstracte uitstraling met referenties naar de natuur
- materialen met een warme uitstraling en zachte tonen
- het beeld is verrassend, vertelt een verhaal en nodigt uit tot gesprek
- het beeld staat of drijft in het water van de singel bij de Coosje Ayalstraat
- de relatie tussen het beeld en het water is innovatief
- het ontwerp heeft geen politiek getinte uitingen of stapeling van symbolen
Procedure
We nodigen professionele kunstenaars uit de Molukse gemeenschap of met affiniteit met de Molukse cultuur zich aan te melden met:
- een artistiek inhoudelijke reflectie op de opgave van max. 750 woorden.
- een CV en een portfolio met relevant werk op 10 pagina’s A4 (maximaal 5 Mb)
De deadline voor het inzenden van de documenten is 13 oktober naar moluksmonument@ridderkerk.nl. Alleen de inzendingen die aan de voorwaarden voldoen worden in behandeling genomen. De commissie selecteert 3 kunstenaars voor een schetsontwerp. Zij ontvangen na selecte meer praktische informatie. Uit de schetsontwerpen wordt een definitieve keuze gemaakt voor de realisatie van het monument. De adviescommissie bestaat in meerderheid uit mensen van de Molukse gemeenschap in Ridderkerk.
Budget
Per schetsontwerp is een budget van € 1.750 (inclusief btw) beschikbaar. Voor de uitvoering van het beeld is € 50.000 geborgd door de gemeente Ridderkerk inclusief honorarium. Afhankelijk van het ontwerp onderzoeken we bij welke fondsen er aanvullende middelen geworven kunnen worden. De uitvoering vindt plaats in samenwerking met de gemeente Ridderkerk.
geschiedenis
In Ridderkerk wonen Molukkers met een christelijke en islamitische achtergrond. De eerste groep Molukkers kwam in 1951 in kamp Q wonen. Dit waren enkele KNIL-militairen en vrijgezelle mannen die bij de politie hadden gewerkt en in de scheepswerven aan de slag gingen. Vanaf het midden van de jaren vijftig kwamen er gezinnen uit Zeeland, waarvan de mannen een opleiding hadden gevolgd tot lasser. Ook zij gingen werken bij de scheepswerven, zoals Boele en Gusto. In 1962 kwamen er Molukse gezinnen uit Nieuw Guinea en tussen 1966 en 1969 islamitische families uit kamp Wyldemerck.
Ridderkerk heeft nooit een Molukse wijk gehad, waardoor er altijd veel contact is geweest met de andere Ridderkerkse bewoners, met vele gemengde huwelijken tot gevolg. De Molukse bewoners zoeken elkaar in 2024 nog steeds op en bij belangrijke gebeurtenissen komt men samen.
meer informatie
Vragen of meer info? Mail naar moluksmonument@ridderkerk.nl.