Moluks monument
In 2027 is het 75 jaar geleden dat Molukkers in Ridderkerk kwamen wonen. Om deze geschiedenis te markeren gaat de gemeente Ridderkerk een monument plaatsen. Samen met de Molukse gemeenschap is een advies voor het monument opgesteld is.
Keuze kunstenaar
In mei 2024 is er een adviescommissie samengesteld om aan de slag te gaan met het Molukse monument. De commissie heeft in september 2024 kunstenaars met een Molukse achtergrond of affiniteit met de Molukse cultuur uitgenodigd om zich aan te melden. Negen kunstenaars meldden zich aan, waarvan er drie door de commissie zijn uitgekozen om een schetsontwerp te maken. De drie kunstenaars hebben hun schetsontwerpen op 9 januari 2025 gepresenteerd en toegelicht aan de commissie. De adviescommissie Molukse Monument adviseerde unaniem om het schetsontwerp ‘Baileo Ikatan’ van Yoram de Kock te ontwikkelen tot het monument voor 75 jaar Molukkers in Ridderkerk. Het college heeft dit advies overgenomen.
Planning
De komende tijd gaat Yoram de Kock aan de slag met een definitief ontwerp voor het kunstwerk. Het bepalen van de locatie voor het monument wordt daarin meegenomen. Het kunstwerk komt in ieder geval in of rondom het park nabij het gemeentehuis. De bedoeling is dat het kunstwerk begin 2027 af is.
geschiedenis
In Ridderkerk wonen Molukkers met een christelijke en islamitische achtergrond. De eerste groep Molukkers kwam in 1951 in kamp Q wonen. Dit waren enkele KNIL-militairen en vrijgezelle mannen die bij de politie hadden gewerkt en in de scheepswerven aan de slag gingen. Vanaf het midden van de jaren vijftig kwamen er gezinnen uit Zeeland, waarvan de mannen een opleiding hadden gevolgd tot lasser. Ook zij gingen werken bij de scheepswerven, zoals Boele en Gusto. In 1962 kwamen er Molukse gezinnen uit Nieuw Guinea en tussen 1966 en 1969 islamitische families uit kamp Wyldemerck.
Ridderkerk heeft nooit een Molukse wijk gehad, waardoor er altijd veel contact is geweest met de andere Ridderkerkse bewoners, met vele gemengde huwelijken tot gevolg. De Molukse bewoners zoeken elkaar in 2024 nog steeds op en bij belangrijke gebeurtenissen komt men samen.
meer informatie
Vragen of meer info? Mail naar moluksmonument@ridderkerk.nl.