Het Oosterpark wordt opnieuw ingericht. De paden, het groen en de functies die er al zijn, blijven belangrijk voor het nieuwe ontwerp. De paden moeten worden aangepast door de veranderingen die in het park komen.
Meer afwisseling
We willen zorgen voor meer afwisseling in het park. We sluiten het fietspad richting de Oosterparkweg aan op een nieuwe fietsverbinding ten noorden van het Sportpark. Zo blijft er een goede fietsroute door het park richting Rijsoord. De wandelpaden krijgen een betere verharding, zodat ook mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen het pad kunnen gebruiken. De Oosterparkweg wordt een fietsstraat waar auto’s welkom zijn, maar fietsers voorrang hebben. Er komen ook maatregelen om het verkeer af te remmen, zodat fietsers veilig op de weg kunnen rijden.
Planning en geschiedenis
Het besluit van de Raad van State van maart 2023 heeft invloed op het oostelijke deel van het park. We passen de westkant van het park, tot aan de zwemvijver, aan volgens de eerdere plannen. Hieronder vind je de werkzaamheden die zijn doorgevoerd.
Mei 2024
- Op 15 mei 2024 worden de plannen besproken in de commissievergadering Samen wonenExterne link.
- Op 23 mei 2024 bespreekt de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het Oosterpark tijdens de raadvergadering.
April 2024
- Er is een aangepast bestemmingsplan gemaakt voor het Oosterpark. Dit plan maakt de aanleg van het geluidsscherm en de verplaatsing van het veld van de Rowdies mogelijk. De uitspraak van de Raad van State (maart 2023) is in dit plan verwerkt.
- Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunningen hebben tussen 22 december 2023 en 1 februari 2024 ter inzage gelegen. Het ging om vergunningen voor het plaatsen van lichtmasten en het kappen en verplanten van bomen.
- Er zijn zeven zienswijzen ingediend. Deze zienswijzen zijn beantwoord in een nota van zienswijzen. Het bestemmingsplan en het groencompensatieplan zijn aangepast naar aanleiding van deze zienswijzen.
Maart 2023
De gemeente moet het voorgestelde bestemmingsplan voor het Oosterpark aanpassen. Het gaat om onderwerpen zoals:
- Parkeren.
- Het opnieuw planten van bomen (herplantplicht).
- Onderzoek naar bijzondere diersoorten.
Op 22 maart heeft de Raad van State uitspraak gedaan over een bezwaar tegen het bestemmingsplan. De gemeente moet het plan aanpassen voor:
- De uitbreiding van de velden van honkbalvereniging Ridderkerk Rowdies.
- Het plaatsen van een geluidsscherm.
Op 26 januari heeft de gemeenteraad al een besluit genomen over de locatie van de Rowdies. Samen met betrokkenen wordt gekeken naar hoe:
- De nieuwe velden, inclusief verlichting, zo kunnen worden aangelegd dat het Essenlaantje blijft bestaan.
- De Rowdies een oplossing kunnen bieden door de maat van de velden aan te passen.
Voor het geluidsscherm is meer onderzoek nodig om te kijken of het toch kan worden geplaatst. De gemeente gaat de uitspraak goed bekijken en de plannen hierop aanpassen.
Januari 2023
- Op donderdag 26 januari besprak de gemeenteraad een voorstel over de hoogte van het geluidsscherm en de locatie van honk- en softbalvereniging Ridderkerk Rowdies.
- De raad stelde voor om een besluit te wijzigen (amendement). Dit ging om het onderzoek naar een verhuizing van de Rowdies naar de velden langs de A38. Ze gaan geen onderzoek doen naar een nieuw locatie.
- De gemeente bekijkt samen met betrokken partijen hoe de nieuwe velden, inclusief verlichting, kunnen worden aangelegd zodat het Essenlaantje behouden blijft. De Rowdies zijn bereid de maat van de velden aan te passen. Verlichting is nodig om ook ’s avonds te kunnen trainen en spelen.
- Het voorstel om een kokos geluidsscherm van zes meter hoog te plaatsen, is unaniem aangenomen. Dit scherm is gekozen door de lagere kosten. Een scherm van acht meter is hierdoor niet meer mogelijk.
December 2023
- Er is een nieuw ontwerpbestemmingsplan gemaakt voor het Oosterpark.
- In dit plan is opgenomen dat er een geluidsscherm komt en het honkbalveld van de Rowdies verplaatst moet worden.
- In het plan is rekening gehouden met een belangrijke uitspraak van de Raad van State van maart 2023.
Daarnaast:
- Er lagen twee vergunningen klaar om in te zien:
- Een vergunning voor het plaatsen van lichtmasten.
- Een vergunning voor het kappen en verplanten van bomen.
- Ook het plan voor nieuwe groenvoorzieningen (groencompensatieplan) was klaar voor inzage.
De gemeente zorgt dat alle procedures tegelijk worden geregeld (coördinatieregeling).
U kunt de plannen bekijken op de pagina Ter Inzage.
Meer informatie
We hebben het plan om een speels bospaadje aan te leggen. Bij de rustweide blijven de kastanjebomen, maar als ze ziek worden, planten we lindebomen. Er komen picknicktafels en speelobjecten. Er komt een nieuwe fruitlaan met bomen vanuit de wijk Drievliet. Dit is goed voor vogels en bijen. Ook bij kinderboerderij willen we fruitbomen planten.
We willen het bos in het Oosterpark gevarieerder en toekomstbestendig maken. Dit is goed voor de natuur, het klimaat en de bezoekers. Sterke bomen blijven staan, maar sommige bomen worden gekapt om andere soorten meer licht en ruimte te geven. Populieren groeien bijvoorbeeld snel. Deze bomen zorgen ervoor dat andere boomsoorten geen licht meer krijgen. Hierdoor heb je een bos vol dezelfde boomsoorten. Dat maakt het bos kwetsbaar voor stormen en ziektes.. We willen meer soorten bomen planten. Het bos wordt dan duurzamer en mooier, bijvoorbeeld door de herfstkleuren. Verschillende boomsoorten in een bos zorgt voor meer plant- en diersoorten. Gekapte bomen blijven vaak liggen als voedsel en schuilplek voor insecten, vogels en zwammen. Dode bomen die veilig zijn, blijven staan als nest- of uitkijkplek. Met meer afwisseling kan het bos beter omgaan met droogte, hitte en zware regen door klimaatverandering. Zo maken we het bos stap voor stap toekomstbestendig.
De twee losloopgebieden blijven bestaan. Ook het ruiterpad blijft. Tijdens het plaatsen van het geluidsscherm is het ruiterpad niet bruikbaar. We knappen het pad daarna op, zodat het weer gebruikt kan worden. De parkeerplaats midden in het park verdwijnt. Mensen kunnen hun auto parkeren bij de Rowdies, de kinderboerderij of bij de parkeerplaats aan de Kerkweg. Het aantal parkeerplaatsen blijft ongeveer evenveel.
Het park bestaat nu vooral uit rechte paden en bos met weinig verschillende bomen. We willen meer verschillende bomen en open plekken met kruiden en struiken. Dit is goed voor dieren zoals vogels en bijen. Ook willen we minder maaien, zodat bloemen kunnen groeien. Dat is goed voor bijen en vlinders.
Het evenemententerrein wordt niet meer gebruikt voor evenementen. Door werkzaamheden in het park, blijft er grond over. We kunnen daarmee een grote heuvel maken op de plek van het evenemententerrrein. De heuvel kan op allerlei manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld om te spelen, te sporten of voor kleine optredens. In de winter kun je eraf sleeën. De gemeente onderzoekt wat er mogelijk is.
De gemeente heeft besloten waar de Rowdies in het Oosterpark komen. Dit besluit staat vast. Deze plek heeft invloed op hoe we het park verder willen inrichten. Het idee is om de weg naar de sportverenigingen beter aan te sluiten op het fietspad. Ook willen mensen een pad langs het honkbalveld.
Het Oosterpark heeft op sommige plekken al nieuwe sporttoestellen en wandelroutes. Inwoners willen ook graag meer bankjes. De kinderboerderij, restaurant De Pannenkoe en het strandje worden veel bezocht. We hebben een natuurspeelplaats gemaakt bij de kinderboerderij in de buurt. Deze speelplaats wordt veel gebruikt.
Sommige watergangen in het Oosterpark stromen niet goed door. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit. We pakken dit aan door de waterwegen beter op elkaar aan te sluiten. Er komen ook nieuwe eilanden met planten en natuurlijke oevers. Dit is goed voor dieren zoals kikkers en vogels. Er komt ook een rustpunt met bankjes en een steiger. Bij de zwemplas blijven de natuurvriendelijke oevers, en we zorgen voor meer variatie in het riet. De werkgroep aanpak Oosterpak wil een groene scheiding tussen de waterplas en de wijk waar dit nog niet zo is. De gemeente kijkt hiernaar.