Verhuizen naar het buitenland (emigratie)
U verhuist naar het buitenland (emigratie) als u in een jaar 8 maanden of langer in het buitenland bent. Of weer teruggaat naar uw vaderland bijvoorbeeld, na een studie of werk in Nederland. Geef uw emigratie maximaal 5 dagen voordat u verhuist aan ons door. Op de dag dat u uw vertrek aan ons doorgeeft, schrijven wij u uit bij onze gemeente.
Vertrekt u naar de Nederlandse Antillen of Aruba? Dan heeft u een bewijs van uitschrijving nodig. Dit kunt u gratis bij ons krijgen.
Log in met DigiD. Lees meer over DigiD.
Verhuizen alle bewoners van het adres mee naar het buitenland?
- Vul het formulier Emigratie doorgeven in.
Verhuizen niet alle bewoners van het adres mee?
- Kom persoonlijk langs op het gemeentehuis om uw uitschrijving te regelen. Maak hiervoor een afspraak.
- Alle personen die met u naar het buitenland vertrekken, moeten met u meekomen naar de afspraak. Ook kinderen jonger dan 18 jaar.
- Iedereen moet een geldig identiteitsbewijs meenemen.
Doe dit binnen 5 dagen voor uw vertrek, niet eerder. De datum van uitschrijven is de dag waarop u uw verhuizing naar het buitenland (emigratie) doorgeeft of een afspraak heeft in het gemeentehuis. Op deze datum eindigt onder andere uw zorgverzekering, eventuele zorg- of huurtoeslag en uitkering. Op de dag van vertrek kunt u makkelijk online uw emigratie doorgeven. U kunt een (schriftelijk) bewijs van uitschrijving aanvragen bij de Registratie Niet-Ingezetene. Iedereen die in Nederland stond ingeschreven, kan dit bij alle RNI-lokketten in Nederland doen. Voorbeeld: u geeft uw emigratie door op 1 augustus via het online formulier of aan de balie van het gemeentehuis. U bent dan ook per 1 augustus uitgeschreven. Kijk voor meer informatie op de website Nederland Wereldwijd.
- iedereen die 16 jaar of ouder is
- ouders, voogden of verzorgers voor kinderen jonger dan 16 jaar
- voor elkaar doorgeven als u op hetzelfde adres woont:
- ouders en hun meerderjarige kind of kinderen
- echtgenoten of geregistreerde partners
Wij geven uw vertrek door aan andere overheidsinstanties en organisaties, zoals:
- pensioenfonds
- de Sociale Verzekeringsbank
- zorgverzekeraar
- de Belastingdienst