Veelgestelde vragen R-net: algemeen

De regio groeit, er komen bedrijven en mensen bij. Er gaan daardoor meer mensen reizen binnen de regio. Samen met de RET en de MRDH (de Metropoolregio Rotterdam Den Haag) kijken we hoe inwoners van Ridderkerk binnen de regio gemakkelijk van A naar B kunnen reizen. Ook in de toekomst. Daarbij hoort het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer. Dit is belangrijk voor de groei van Ridderkerk en de regio.

De vernieuwde R-net buslijn (lijn 146) past bij het streven naar een betere bereikbaarheid van Ridderkerk. Hij sluit goed aan op andere vormen van hoogwaardig openbaar vervoer, zoals de metro. Zo kan je makkelijk overstappen en kom je snel op je bestemming. Bovendien gaan de bussen vaker rijden, waardoor je minder lang hoeft te wachten en makkelijker kunt plannen. Zo wordt het gemakkelijker om niet altijd de auto te kiezen en vaker met het openbaar vervoer te reizen. En houden we de regio leefbaar.

Deze R-net lijn wordt nog steeds uitgevoerd door de RET. Zolang er een contract is tussen de gemeente Ridderkerk en de RET voor gratis vervoer voor AOW-gerechtigden, blijft deze lijn (146) daaronder vallen.

Nee, de RET blijft vervoerder en er verandert dan ook niks voor tarieven, geldigheid van abonnementen, vrij vervoer en dergelijke.

Lijn 146 wordt opgewaardeerd tot R-net. Deze lijn blijft dus bestaan, maar krijgt wel een andere route, namelijk via de Vlietlaan in plaats van door de wijken Drievliet en Het Zand. Ook blijft er een frequente verbinding tussen Slikkerveer en Zuidplein bestaan, momenteel lijncombinatie 142/144. En er blijft een lijn in Ridderkerk die door de wijken Drievliet en Het Zand rijdt en lokale verbindingen biedt. Dat is momenteel lijn 144.

De bus rijdt de route Verbindingsweg – Populierenlaan – Burgemeester de Zeeuwstraat – Da Costalaan – Vondellaan – Vlietlaan.

Ja, langs de Populierenlaan moesten bomen verwijderd worden vanwege de plek waar zij stonden. Er worden nieuwe bomen teruggeplant na afronding van de werkzaamheden aan de Populierenlaan. Hierover is uitgebreid gesproken met de bewonersvereniging en bewoners uit de wijk. Als uitkomst van die gesprekken worden bomen terug geplant die binnen 5 jaar een bladerdak van dezelfde omvang hebben als de gekapte bomen.

Er zijn 40 bomen gekapt en er worden 60 terug geplant.

Een R-net buslijn is een hoofdlijn en die sluit goed aan op andere lijnen van R-net. De buslijnen gaan ook naar overstap-station waar je goed kunt overstappen op andere vormen van OV zoals tram en trein. In het algemeen proberen we altijd zo goed mogelijke aansluiting te bieden. Het R-net netwerk wordt komende tijd uitgebreid. We introduceren R-net zodat inwoners in de toekomst, als het drukker wordt, binnen korte tijd aan de overkant van de Maas zijn. In dit geval op het Zuidplein.

In de regio wordt gewerkt aan de verbetering van het openbaar vervoer met betrouwbare lijnen naar veelbezochte bestemmingen en overstappunten. Het is van belang dat Ridderkerk hierop aansluit. Doordat Ridderkerk geen tram- of metrolijn heeft, zijn goede busverbindingen nodig om de kwaliteit van het OV tussen Ridderkerk en regio te behouden. Dit is dus een investering in de toekomst.

Wethouder Verkeer Ton Overheid: ‘Met de RET en andere gemeenten zorgen we voor een stabiel en betrouwbaar netwerk van openbaar vervoer in de regio, waarvan Ridderkerk ook onderdeel van wil zijn. Dat doen we door overal in de regio R-net bus-, tram- en metrolijnen in te voeren, die goed op elkaar aansluiten. Zo slibt de regio niet dicht, ook al groeit het aantal inwoners en bedrijven sterk. En dit is ook goed voor de inwoners van Ridderkerk.’

Lijn 146 gaat conform R-net frequenties rijden:

  • in de spitsuren tenminste 6 ritten per uur,
  • in de daluren en op zaterdagmiddag tenminste 3 ritten per uur,
  • en op overige momenten (avond, zondag) tenminste 2 ritten per uur.

Aan die frequenties werd vóór corona al voldaan. Momenteel worden die frequenties nog niet (volledig) gehaald door personeelstekort. Niet bekend is hoe lang dit nog zo zal zijn.

De lijn rijdt straks door op de Vlietlaan en rijdt niet meer door de wijken Drievliet en Het Zand.

Op de nieuwe route blijven evenveel bushaltes. Enkele bushaltes komen op een iets andere plek, maar nog steeds op een redelijke loop- en fietsafstand. Bushalte Hortensialaan vervalt voor de R-net lijn, maar blijft wel bestaan voor andere lijnen. Bij de Da Costalaan komt een nieuwe R-net halte in de plaats van bushalte Hortensialaan.

De bussen, trams, metro’s en treinen bieden reizigers betrouwbaarheid en gemak. Ten eerste rijden ze zoveel mogelijk stipt volgens de dienstregeling, bieden ze actuele reisinformatie en zijn ze mede daardoor betrouwbaar. Daarnaast rijden ze vaak, waardoor je nooit te lang op een volgend voertuig hoeft te wachten. Verder rijden ze snel, omdat ze vaak over banen rijden die er uitsluitend voor R-net zijn. R-net is toegankelijk voor alle reizigers, of je nu goed ter been bent of bijvoorbeeld in een rolstoel zit. En tot slot zijn de voertuigen comfortabel.

Het belangrijkste voordeel is dat hij vaker rijdt en zorgt voor een betrouwbare verbinding met de rest van regio. De R-net lijnen sluiten goed op elkaar aan. In een wereld waarin het verkeer steeds drukker wordt is een betrouwbare en comfortabele busverbinding voor Ridderkerk een noodzaak.

Reizigers die niet in staat zijn om naar een halte van lijn 146 op de Vlietlaan te lopen, kunnen gebruik maken van lijn 144 die door de wijken Drievliet en Het Zand blijft rijden.

De oversteek over de Populierenlaan bestaat straks uit twee delen met een tussenstrook. De rijstroken liggen uit elkaar en er wordt telkens één rijstrook overgestoken. De oversteek wordt door middel van kanalisatiestreepjes (strepen om de snelheid te minderen) aangegeven.

Wij hebben hier grondig onderzoek naar laten doen door ons adviesbureau. Daarin wordt aangegeven dat een situatie met kanalisatiestrepen in deze situatie alles bij elkaar gezien beter is.

De rotonde bij de Burgemeester de Zeeuwstraat blijft. De andere wordt een voorrangsplein. Beide verminderen de snelheid. Dus we achten de kans dat er straks harder wordt gereden niet reëel.