Warmtepomp
Met een warmtepomp bent u klaar voor de toekomst. U heeft geen aardgas meer nodig voor de verwarming en het warme water en stoot veel minder CO2 uit. Goed voor het milieu én voor uw energierekening dus. Waar moet u op letten als u een warmtepomp of airco wilt plaatsen?
Geluid
Sommige warmtepompen maken best wat geluid. Vooral systemen die gebruikmaken van een buitenunit (een onderdeel buiten het huis of gebouw). Dit zijn de lucht/luchtwarmtepomp, de lucht/waterwarmtepomp en een hybride warmtepomp.
Het is slim om te kijken hoeveel geluid een warmtepomp maakt voordat u deze koopt. U moet dan letten op het aantal decibel (dB) bij het draaiend vermogen: dat is het geluid als de warmtepomp aanstaat. Ook belangrijk is de plek waar de buitenunit komt te staan of hangen. Let er bij het bepalen van de plek op dat u en uw buren geen last krijgen van het geluid van uw warmtepomp.
Het geluidsniveau van de buitenunit van de warmtepomp of airco mag niet hoger zijn dan 40 dB in de tuin van de buren. Dit wordt gemeten op de grens tussen uw stuk grond en dat van de buren (perceelgrens).
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft een handige rekentool gemaakt.
Maakt uw warmtepomp te veel geluid? Zet hem dan verder van uw buren af of zorg voor iets eromheen dat het geluid vermindert.
Straatbeeld
U moet rekening houden met het straatbeeld. Dat kan door de warmtepomp op een plek te plaatsen waar hij niet of nauwelijks te zien is vanuit de straat.
- Zet de airco zo laag mogelijk op de gevel. Houd rekening met de kleur van de gevel, ook als u er iets omheen doet.
- Verberg de leidingen van de pomp of airco zo veel mogelijk in het gebouw. Kan dat niet, dan moet de kleur van de leidingen zoveel mogelijk lijken op de kleur van de buitenmuur.
En verder…
- Zorg dat uw bouwplan voldoet aan de regels. Zoals de regels uit het omgevingsplan en het besluit bouwwerken leefomgeving.
- Laat altijd aan uw buren weten dat u bouwplannen hebt.
- Kan de verbouwing beginnen? Meld de start van de bouw minimaal 2 werkdagen van tevoren.
Landelijke subsidie
Er is voor eigenaar-bewoners een landelijke subsidie via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze kunt u aanvragen nadat uw warmtepomp is geïnstalleerd.
Duurzaamheidslening
U kunt ook bij ons een stimuleringslening duurzaamheid aanvragen voor een warmtepomp of airco.
In de meeste gevallen heeft u gene vergunning nodig. Maar in sommige gevallen kan er een vergunning nodig zijn:
- Uw huis is een monument.
- Uw huis ligt in een rijksbeschermd stadsgezicht.
- U wilt de buitenunit op een balkon neerzetten.
- De buitenunit steekt meer dan 50 centimeter uit vanaf de gevel.
- De buitenunit staat op de grond en is hoger dan 1 meter en/of groter dan 2 vierkante meter.
Heeft u vragen over vergunningen?
Neem dan contact op met de afdeling Vergunningen van de gemeente via telefoonnummer 0180 451 234.