Netcongestie (omgaan met een vol stroomnet)
We maken de overstap naar een nieuw energiesysteem: duurzame energie en lokale energieopwekking. Hierdoor gebruiken we steeds meer stroom. Daarnaast gebruiken we steeds vaker op hetzelfde moment stroom. Hierdoor raakt het stroomnet overbelast. Dit probleem wordt ook wel netcongestie genoemd.
Gevolgen netcongestie
- Spanningsproblemen voor bewoners en kleinverbruikers (de vraag is groter dan het net aankan)
- Lange wachttijden voor nieuwe grote aansluitingen op het elektriciteitsnet
- Problemen voor verduurzaming
Hoe gaan we dit oplossen?
Steeds meer bewoners en bedrijven in Ridderkerk verduurzamen hun woning of pand. Daarom moet het elektriciteitsnetwerk verder uitgebreid worden. Tussen 2026 en 2050 worden in Ridderkerk het aantal elektriciteitshuisjes uitgebreid, samen met dikkere kabels om de energie te vervoeren. Deze stations worden verspreid over verschillende buurten in de gemeente om de stijgende vraag naar elektriciteit op te vangen en netcongestie te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het energienet blijft functioneren, ook met de groei van de verduurzaming.
Thuis kunt u merken dat er meer spanningsproblemen optreden, bijvoorbeeld bij het gebruik van apparaten, omdat de vraag naar energie hoger is dan het net aankan. Dit kan zorgen voor onregelmatige stroomlevering. Daarnaast kunnen er langere wachttijden zijn voor nieuwe aansluitingen wanneer u bijvoorbeeld zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen wilt installeren.
Als de stroom uitvalt, is het belangrijk om voorbereid te zijn. U kunt uw woning en bedrijf beter beschermen tegen stroomstoringen door bijvoorbeeld een noodpakket aan te leggen, zoals zaklampen, batterijen en een powerbank. Voor meer informatie over wat te doen bij stroomuitval, kunt u terecht op de website van Denk vooruitExterne link voor handige tips en adviezen.
Als inwoner kunt u bijdragen aan het verlagen van de vraag naar energie door energiezuinige maatregelen in uw huis te nemen. Denk aan isolatie, energiezuinige apparaten, en zonnepanelen. Dit helpt niet alleen de netcongestie te verlichten, maar verlaagt ook uw energiekosten. Je kan als inwoner ook bijdrage door op piektijden minder stroom te gebruiken. Bijvoorbeeld door je elektrische auto ’s nachts op te laden of de vaatwasser in de daluren te gebruiken.
U kunt zich ook goed informeren over de uitbreidingsplannen van het netwerk en eventuele ontwikkelingen in uw buurt volgen.
Als ondernemer kunt u verduurzamen door energie-efficiënte maatregelen te nemen in uw bedrijfspand. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of door energieverbruik te optimaliseren. Het is belangrijk om ook de plannen voor netwerkuitbreidingen in uw regio te volgen en, indien nodig, uw aansluiting tijdig aan te vragen.
De gemeente Ridderkerk werkt samen met Stedin om de netcongestie aan te pakken. Dit wordt gedaan door het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk, bijvoorbeeld door nieuwe elektriciteitshuisjes en extra kabels aan te leggen. De gemeente zorgt ervoor dat er ruimte is voor deze uitbreiding en stemt samen met Stedin af over de locaties en het uiterlijk van de stations.
Meer informatie over netcongestie en de acties die genomen worden, kunt u vinden op de volgende pagina’s: