Energie besparen
U bent klaar voor aardgasvrij als uw woning of bedrijfspand goed is geïsoleerd en als u ook op andere manieren energie bespaart. Beide leveren altijd meer wooncomfort en een lagere energierekening op. De eerste stap op weg naar een duurzame gemeente is het besparen van energie.
Koopwoning
U kunt op verschillende manieren energie besparen. Zo kunt u de verwarming een graadje lager zetten of een waterbesparende douchekop gebruiken. Verder voorkomt u onnodig warmteverlies als u de woning goed isoleert en wek je met zonnepanelen je eigen energie op.
Ga voor meer informatie en handige tips langs bij de gemeentelijk energieloket: de WoonWijzerWinkel of kijk op de website van Milieu Centraal.
Huurwoning
Huurt u een woning bij Wooncompas of Woningbouwvereniging Slikkerveer en heeft u vragen over energie besparen? Neem dan contact op met uw verhuurder.
De WoonWijzerWinkel is het onafhankelijke energieloket voor inwoners van Ridderkerk. De adviseurs van de WoonWijzerWinkel luisteren naar u en bieden u de beste oplossing voor uw situatie. Verder helpen zij u onder meer bij het aanvragen en beoordelen van offertes. U bent van harte welkom in de showroom in Rotterdam (Heijplaat). Kijk voor meer informatie op de website van de WoonWijzerWinkel.
Uw woning ventileren is goed voor uw gezondheid, maar kost energie wanneer de verwarming aan staat. U kunt wel het energiegebruik voor ventilatie omlaag brengen. Namelijk met:
- Zelf regelende roosters. Deze reageren op de druk van de wind. Als het hard waait gaan ze dicht zodat er geen wind naar binnen komt.
- Balansventilatie (met warmteterugwinning, ook wel wtw genoemd). Dit haalt warmte uit afgevoerde lucht en warmt daarmee inkomende buitenlucht op. Dit bespaart erg veel energie. Jaarlijks 250m3 gas; 80-90% van warmte die normaal de woning zou verlaten. Een wtw-unit voor alleen de woonkamer is vaak al voldoende.
- Vraag-gestuurde mechanische ventilatie. Dit is een CO2-meter die regelt hoe hard of zacht er geventileerd wordt. Zo ventileer je nooit te weinig, maar ook niet te veel.
Meer informatie over ventileren? Kijk voor tips om slim en energiezuinig ventileren op de website van MilieuCentraal.
Voelt het in huis niet overal even warm? Of komt de verwarming niet snel genoeg op temperatuur? Dan gebruikt uw cv-installatie meer energie. De cv-ketel haalt het hoogste resultaat wanneer deze niet op het maximale vermogen hoeft te draaien.
Dit soort problemen heeft u niet, als het verwarmingssysteem goed is ingeregeld. Sinds maart 2020 is een juiste afstelling van uw cv-installatie zelfs wettelijk verplicht indien u een nieuwe cv-ketel aanschaft, of overstapt van verwarming met aardgas naar bijvoorbeeld een warmtepomp. Vraag ernaar bij uw cv-monteur bij de eerstkomende jaarlijkse onderhoudsbeurt. Of vraag het bij de installateur zelf.
Bij het energiezuinig afstellen (ook wel: waterzijdig inregelen genoemd) wordt uw cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig wordt verspreid over de verwarmingselementen (radiatoren of convectoren).
Let op: bij uw oude- of nieuwe cv-installatie is vrijwel zeker standaard het vermogen te hoog ingesteld.
Op de website zetmop60.nl staat voor iedere cv-ketel een korte instructievideo, zodat iedereen het makkelijk zelf kan doen. Help jij ook mee de boodschap te verspreiden?
Een energielabel voor woningen geeft met de letters A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig uw huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. In het energielabel staat veel meer informatie die uw kunt gebruiken om uw woning te verbeteren. Voor meer informatie en een stappenplan hoe u dit kunt doen, vindt u op de website Verbeterjehuis.nl.