Hulp bij bewegen (hulpmiddelen)
U heeft een hulpmiddel nodig omdat u niet goed kunt bewegen. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld na een operatie. Maar als uw situatie niet meer beter wordt, heeft u misschien een hulpmiddel nodig dat u altijd kunt gebruiken.
Log in met of zonder DigiD. Lees meer over DigiD.
Voor eenvoudige hulpmiddelen bij bewegen bent u zelf verantwoordelijk. Vraag hulp van mensen die u kent bij het regelen van hulpmiddelen als u dat nodig heeft. Voorbeelden van eenvoudige hulpmiddelen zijn: een wandelstok, looprek, rollator, douchestoel, een fiets met trapondersteuning of een scooter.
Deze hulpmiddelen kunt u kopen of (tijdelijk) huren. Ze zijn vaak online te koop of u kunt ze bijvoorbeeld via marktplaats tweedehands kopen.
Er zijn in Ridderkerk verschillende organisaties en initiatieven die hulp bieden. Deze hulp is vaak tegen een kleine bijdrage of gratis te gebruiken. Iedereen mag gebruik maken van deze hulp. Soms gelden er regels. De volgende mogelijkheden zijn er:
- Een cliëntondersteuner kan met u meedenken over hulp bij zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werken, inkomen en geld. U kunt cliëntondersteuning aanvragen bij MEE Rotterdam-Rijnmond.Externe link
- Facet Ridderkerk biedt ondersteuning en diensten aan alle inwoners van Ridderkerk. Facet geeft u informatie, advies en hulp op het gebied van wonen, uw welzijn, zorgzaken en inkomen. U kunt ondersteuning vragen via de website van FacetExterne link.
- U kunt ook langsgaan bij een Thuiszorgwinkel. Hier kunt u hulpmiddelen huren en tijdelijk lenen.
- Een ergotherapeut kan u advies geven over welke hulpmiddelen in uw situatie kunnen helpen. Soms kunt u bij een ergotherapeut hulpmiddelen alvast uitproberen. Vanuit de basisverzekering heeft u recht op een vergoeding van 10 uur per jaar. De kosten vallen onder uw eigen risico. Een ergotherapeut bij u in de buurt zoeken? Kijk op de website Zoek een ergotherapeut van ErgotherapieExterne link voor een ergotherapeut in uw buurt.
Soms lukt het niet om hulp bij het bewegen te krijgen via mensen die u kent of andere organisaties. De gemeente kan u helpen met verschillende hulpmiddelen:
- Woonhulpmiddelen (bijvoorbeeld een tillift)
- Hulpmiddelen voor vervoer (bijvoorbeeld een scootmobiel of handbike)
- Rolstoelen
Als u wilt weten of u een hulpmiddel van de gemeente kunt krijgen, meldt u zich bij het Aanmeldpunt WmoExterne link. De Wmo-klantmanager onderzoekt daarna samen met u welke hulp of hulpmiddel passend is.
Leveranciers:
De gemeente heeft met een aantal leveranciers een contract. Zij leveren de hulpmiddelen in zorg in natura.
Als u zelf uw hulpmiddel wilt regelen, kunt u een persoonsgebonden budget vragen. Meer informatie over zorg in natura en persoonsgebonden budget vindt u op de pagina PGB en zorg in natura.
Eigen bijdrage
Voor woonhulpmiddelen en hulpmiddelen voor vervoer betaalt u een eigen bijdrage van €21,- per maand. U betaalt deze eigen bijdrage aan het CAK. Voor rolstoelvoorzieningen betaalt u geen eigen bijdrage.
Voor tijdelijke hulpmiddelen bent u vaak zelf verantwoordelijk. Tijdelijk hulpmiddelen zijn over het algemeen hulpmiddelen die u 6 maanden of korter nodig heeft. U kunt een hulpmiddel tweedehands kopen via bijvoorbeeld marktplaats of een hulpmiddel lenen bij een thuiszorgwinkel.
Een scootmobiel moet veilig en overdekt staan. Ook moet een scootmobiel aangesloten kunnen worden op een stopcontact. Zo kan de scootmobiel opgeladen worden. Er moet ook voldoende plek zijn om in en uit de scootmobiel te stappen.
Voor deze hulpmiddelen bent u zelf verantwoordelijk. Deze hulpmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij fietsenwinkels of online.