Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar komt, zoals de naam al zegt, uit Azië. In Nederland hebben we de afgelopen jaren hard geprobeerd om deze soort te stoppen. De hoornaar verspreidt zich snel, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat hij geen gevaar is voor mensen of de natuur. Daarom is het nieuwe plan: niet meer bestrijden, maar leren leven met deze soort.
Schade
De laatste tijd is er meer bekend geworden over de ‘schade’ die de Aziatische hoornaar veroorzaakt. De hoornaar eet veel verschillende insecten, zoals wespen, vliegen en honingbijen. De Aziatische hoornaar vangt vooral gewone soorten en bijna geen beschermde soorten. Hoewel hij veel insecten vangt, vormt hij geen gevaar voor de natuur.
Overlast
De Aziatische hoornaar komt bijna nooit op zoete dingen af die mensen eten of drinken. Hierdoor is de kans om gestoken te worden veel kleiner dan bij limonadewespen. De nesten van de hoornaars zitten meestal hoog in bomen, op zo’n 20 tot 30 meter hoogte. Dit maakt de kans om gestoken te worden erg klein.
Onze aanpak
Zoals eerder genoemd, bestrijden we de Aziatische hoornaar niet, maar leren we met deze nieuwe soort leven. We verwijderen alleen nesten in de openbare ruimte als er overlast is, bijvoorbeeld een laaghangend nest dichtbij een speelplek.
Heeft u een nest gevonden dat overlast veroorzaakt? Meld dit dan. Kijk op de pagina Melding Woonomgeving hoe u een melding kunt maken. Wij zullen de situatie beoordelen en, als nodig, passende maatregelen nemen.