Jongeren en drugs

Door berichten in de media lijkt het alsof het gebruik van drugs steeds meer genormaliseerd en geaccepteerd wordt.

Voor cannabis geldt dit in zekere mate. Onderzoek wijst uit dat een groot deel van de jongeren en jongvolwassenen wel het gebruik van cannabis als normaal beschouwt maar niet het gebruik van harddrugs zoals XTC. Het gemiddelde gebruik daarvan stijgt al jaren niet. De meeste mensen, (jongeren, jong volwassenen en volwassenen) gebruiken geen drugs.

Dit roept de vraag op: wat vinden we eigenlijk normaal als het om drugs gaat? Laten we daarover praten met elkaar.

Een paar procent van de bevolking geeft aan (wel eens) gebruik te hebben. Zo gebruikte in 2022 3,9% van de Nederlanders XTC, 0,4% gebruikte LSD en 0,1% gebruikte heroïne. Sommige groepen gebruiken wel meer dan andere groepen. Bij veel middelen is het zo dat mannen, mensen onder de 30 jaar, mensen die uitgaan en hoogopgeleiden vaker drugs gebruiken. (bron: Trimbos Instituut en regioproject SKIP Oost-Brabant).

Praten over drugs is belangrijk

Veel jongeren en jongvolwassenen staan negatief tegenover het gebruik van drugs. Wel verwachten zij dat hun vrienden hier positiever over denken dan zijzelf. Zij overschatten daardoor het drugsgebruik door leeftijdsgenoten.

Wat anderen van drugsgebruik vinden heeft invloed op met name jongeren. Het is daarom belangrijk om de intentie om niet te gebruiken te versterken. Uit onderzoek blijkt dat ook gesprekken tussen jongeren onderling en met hun ouders daarvoor belangrijk zijn.

De gemeente wil samen met het jongerenwerk van Facet het gesprek over drugs stimuleren en heeft de campagne ‘Wat vind jij normaal’ hiervoor ontwikkeld.

Als ouder wil je misschien met je kind praten over drugs en weten wat zij ervan vinden. Verreweg de meeste jongeren gebruiken niet en zijn niet van plan te gebruiken, maar vinden het moeilijk om er met hun ouders over te praten. Hoe begin je dan toch zo’n gesprek? Het Trimbos-instituut heeft hiervoor een website Helderopvoeden.nlExterne link.

Drugsgebruik heeft niet alleen gevolgen voor de gebruiker, maar ook voor de samenleving als geheel. Denk aan gezondheidskosten, criminaliteit en verminderde arbeidsproductiviteit. Lees meer hierover op de website DRUGSinfoExterne link.

De Rotterdamse campagne ‘De impact van Drugs’Externe link moedigt aan om na te denken over de gevolgen van drugsgebruik voor jezelf en anderen.

Twijfel je of iemand in je omgeving een verslaving heeft? Er zijn verschillende signalen die kunnen duiden op een verslaving, zoals veranderingen in gedrag, gezondheid en sociale contacten. Meer informatie over verslaving is te vinden op de website DRUGSinfoExterne link.

Drugscriminaliteit heeft een grote impact op onze samenleving. Het beïnvloedt niet alleen de veiligheid, maar ook de economie en het milieu. De Rijksoverheid heeft een nieuwsbericht over de impact van drugscriminaliteitExterne link gepubliceerd.

Heb je vermoedens van criminele activiteiten in je omgeving? Je kunt dit anoniem melden bij Meld Misdaad AnoniemExterne link. Dit helpt om samen de veiligheid in onze samenleving te vergroten.

Heb je vragen over drugsgebruik of maak je je zorgen over jezelf of iemand anders? Bel 0900-1995 of ga naar de website DRUGSinfoExterne link.

Disclaimer: Deze informatie is bedoeld om bewustwording te creëren over drugsgebruik en de impact ervan op individu en samenleving. Raadpleeg altijd een professional voor persoonlijk advies of hulp.