Ik word 18

Als je 18 jaar wordt verandert er een hoop. Je krijgt nieuwe rechten en plichten. Ook ben je voor de wet volwassen én financieel verantwoordelijk. Wat je allemaal moet regelen lees je in deze checklist met daarin een overzicht van handige informatie en tips die je moet weten en regelen rond je 18e verjaardag.

Kijk ook op de checklist van de Rijksoverheid voor algemene informatie.

Een DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een digitale handtekening. Bijvoorbeeld om een studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen. Vraag je gratis DigiD zo snel mogelijk aan bij de Rijksoverheid op www.digid.nl.

Je hebt een rekeningnummer nodig voor je studiefinanciering, salaris en toeslagen. Misschien heb je al een jongerenrekening of spaarrekening. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor deze rekening(en). Voordat je 18 wordt stuurt de bank je meestal een brief om je hierover te informeren. Een bankrekening mag je vanaf je 18e ook zelf openen. Je ouders kunnen nu niet meer standaard meekijken op jouw rekening.

Als je 18 bent, mag je zelf beslissen of je op jezelf wilt wonen. Je hebt wel een inkomen nodig en een huis. In welk type huis je gaat wonen, hangt af van je situatie. Ga je bijvoorbeeld alleen wonen, samenwonen met je partner of samen met een vriend of vriendin? Heb je een baan of ga je studeren en op kamers? Je kunt ervoor kiezen om een woning te huren of te kopen.

Woning huren

De vraag naar huurwoningen in de Gemeente Ridderkerk en de regio Rotterdam is groot. Wil je een woning huren? Dan is het verstandig om je in te schrijven bij een woningcorporatie. En te reageren op vrijkomende huurwoningen. Je hebt namelijk meer kans op een woning als je langer ingeschreven staat. Het inschrijven voor huurwoningen kost € 15,-. Het verlengen van de inschrijving kost € 10,- per jaar. Inschrijven voor koopwoningen of overig aanbod (parkeergelegenheid, berging, bedrijfsruimten) is gratis. Huur je al een woning? Misschien heb je recht op huurtoeslag. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl.

Woning kopen

Wil je een woning kopen? Zoek dan een makelaar die jij geschikt vindt. Doe wel onderzoek:

  • Welke makelaar vind je goed?
  • Hoeveel mag je lenen bij de bank?
  • Hoeveel kun je aan een woning uitgeven?

Ben je tussen de 18 en 35 haar en wil je voor de eerste keer een huis kopen? Sinds 2016 kun je in Ridderkerk een starterslening aanvragen. Kijk voor meer informatie op de pagina Starterslening. Tips bij het zoeken naar een kamer of woning:

  • Schrijf je in als woningzoekende op de website van Woonnet Rijnmond;
  • Zoek op internet naar kamers, er zijn vele sites hiervoor;
  • Vraag bij Wooncompas naar goedkope sloopwoningen.

Woon je op jezelf? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Dit is een bedrag dat je van de overheid ontvangt om een deel van de huur mee te betalen. Je hebt recht op huurtoeslag als:

  • je een zelfstandige woning (met eigen toegangsdeur) huurt;
  • je huurprijs niet hoger is dan de huurgrens;
  • je inkomen en vermogen onder de grens liggen.

Huurtoeslag krijg je niet automatisch. Je vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst via de pagina Huurtoeslag. Let op! Wijzigt je inkomen? Geef dit dan direct door aan de Belastingdienst via Mijn Toeslagen. De hoogte van je huurtoeslag hangt namelijk af van je inkomen.

Hulp bij online regelen

Wil je hulp bij het online regelen van zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget? Je hoeft niet altijd de balie van de Belastingdienst te bezoeken. In Ridderkerk kun je terecht bij de Formulierenbrigade van welzijnsstichting Facet Ridderkerk of het Bureau Sociaal Raadslieden van de gemeente.

Formulierenbrigade Facet Ridderkerk
E-mail: info@facetridderkerk.nl
Telefoonnummer: 0180 432 350

Bureau Sociaal Raadslieden Ridderkerk
E-mail: sociaal.raadslieden@meevivenz.nl
Telefoonnummer: 088 123 70 11

  1. Zorgverzekering; deze is verplicht vanaf je 18e. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 jaar bent geworden, moet je elke maand premie betalen. Je kunt een zorgverzekering kiezen op de website van Zorgwijzer.
  2. Aansprakelijkheidsverzekering; deze is niet verplicht, maar wel aan te raden. Want vanaf je 18de ben je zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt. Je leest er alles over op de website van de Consumentenbond.
  3. Begrafenis- of uitvaartverzekering; ook deze verzekering is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn om deze af te sluiten. Vanaf je 18de kun je deze verzekering op jouw eigen naam afsluiten.

Let op: je krijgt een boete als je je zorgverzekering niet betaalt. Heb je 6 maanden betalingsachterstand? Dan meld de zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het CAK. Je betaalt dan een veel hogere premie aan het CAK dan de gewone zorgpremie.

De gemeente biedt samen met Zorgverzekeraar CZ en Zorgverzekeraar DSW een zorgpolis aan voor inwoners vanaf 18 jaar met een laag inkomen. Bekijk voor meer informatie de pagina Zorgpolis voor minima 2024.

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Toeslagen van de Belastingdienst kunnen je helpen de kosten voor je zorgverzekering of je huurwoning te betalen. Wil je controleren of je mogelijk (toch) in aanmerking komt voor een toeslag? Of heb je een andere vraag? Kijk dan op de pagina Kan ik toeslag krijgen? van de Belastingdienst.

Studiefinanciering

Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van DUO.

Studietoeslag

Je kunt studietoeslag aanvragen als je studeert en door een ziekte of door een langdurige of blijvende medische beperking niet kunt werken naast je studie. Het kan gaan om een fysieke of psychische beperking waarvan je niet binnen 6 maanden hersteld bent. Kijk voor meer informatie op de pagina Studeren met een beperking (Studietoeslag).

Tegemoetkoming scholieren

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo, dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen op de website van DUO.

Inkomsten zorgen voor financiële ruimte en zekerheid. Leg de afspraken die je maakt met je werkgever goed vast. Dat gaat in een arbeidsovereenkomst. In een arbeidsovereenkomst maak je afspraken over uren, loon, vrije dagen en bijvoorbeeld vakantiegeld. Ook kan je als oproepkracht gaan werken. Je inkomsten kunnen dan per maand verschillen. Per periode van 4 weken of maand wordt je salaris uitbetaald. Op je loonstrook staat je brutosalaris. Hier gaan de belastingen en heffingen nog van af. Het nettosalaris krijg je gestort op de je bankrekening. Onderzoek ook of je jaarlijks aangifte moet doen van je inkomen bij de Belastingdienst.

Te veel uitgaven

Met deze verantwoordelijkheid kan het zijn dat je meer uitgeeft dan dat je aan inkomsten krijgt. Blijf daar niet mee rondlopen. Vraag op tijd hulp, bijvoorbeeld aan je ouders. Inzicht helpt; maak een overzicht met inkomsten en uitgaven. Kijk waar je eventueel geld kunt besparen. Het is belangrijk om je rekeningen op tijd te betalen. Zorg dat je altijd geld hebt voor het betalen van de huur en je zorgverzekering.

Schulden

Heb je schulden of vind je het lastig om met geld om te gaan? De schuldhulpmaatjes van schuldhulpverlening helpen je graag. De schuldhulpverlening is gratis. De eerste stap zet je door je bij ons te melden. Je komt in aanmerking voor schuldhulpverlening als je 18 jaar of ouder bent en in Ridderkerk woont. Het NIBUD geeft de brochure “18plus en je geld’ uit. Je kunt die brochure downloaden op www.nibud.nl.

Nu je 18 jaar bent kun je natuurlijk ook voor jezelf beginnen. Maar hoe doe je dat? Je kunt een bedrijf starten of als ZZP’er aan de slag gaan. Welke vorm je ook kiest, een goede voorbereiding is heel belangrijk. Naast voorbereiding is het ook belangrijk dat je inzicht hebt in je eigenschappen en kwaliteiten. Zoals zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en creativiteit. Als je succes wilt hebben in het ondernemersvak, heb je die alle drie nodig!

Het allerbelangrijkste is de reden waarom je wilt ondernemen. Is het de kick? Zie je een gat in de markt? Of wil je gewoon niet in loondienst? Om deze en vele andere vragen te beantwoorden staat de Kamer van Koophandel voor je klaar. En informeer eens bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op de pagina Bedrijf starten.

Kijk voor meer informatie en de eerstvolgende verkiezingen op de pagina Verkiezingen.

Vanaf je 18e mag je stemmen als er verkiezingen zijn, zoals bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezing of de gemeenteraadsverkiezing. Het is jouw kans om mee te beslissen over de toekomst. Maak er gebruik van!

Gemeenteraadsverkiezingen

Elke vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Iedere inwoner van 18 jaar of ouder kan lid worden van de gemeenteraad. Je moet dan wel lid zijn van een politieke partij. De politieke partijen maken een lijst van kandidaten waar kiezers op kunnen stemmen. De Ridderkerkse politieke partijen maken graag kennis met jonge mensen die mee willen werken aan de ontwikkeling van Ridderkerk. Als actief lid kun jij je favoriete partij op verschillende manieren helpen. Denk aan het rondbrengen van folders tot en met het vervullen van een politieke functie van een politieke partij.

Raadslid worden

Vanaf 18 jaar kan je ook raadslid worden. Als raadslid heb je behoorlijk wat invloed in je gemeente. Dit kost veel tijd en energie, maar je leert ook veel en het kan heel interessant zijn. Je betekent samen met anderen veel voor Ridderkerk. Jij neemt dan samen met de andere raadsleden de besluiten voor de toekomst! Op de pagina Gemeenteraad lees je meer over de gemeenteraad van Ridderkerk. Je kunt bij Ridderkerkse politieke partijen terecht met vragen over hun partij, lid worden en politiek actief worden. Op de websites van de partijen vind je de partijstandpunten en contactgegevens.

Je kunt op verschillende manieren meedoen en meedenken met de gemeente:

  • Door bij verkiezingen te gaan stemmen;
  • Door lid te worden van een politieke partij;
  • Via het burgerinitiatief;
  • Via de jongerenwerkers;
  • Via het wijkoverleg;
  • Via het WijkIdeeTeam.

Daarnaast kun je lid worden van andere meedenkgroepen zoals:

  • Burgeradviesraad Ridderkerk: zij adviseren over het sociaal domein.
  • Beleidsplatform Natuur, Milieu en Duurzaamheid: zij adviseren en signaleren richting het college over de natuur, het milieu en de duurzame ontwikkeling van Ridderkerk.

Er zijn dus veel mogelijkheden om mee te denken met de gemeente. Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.