Tijd voor een nieuwe economische visie
De gemeente Ridderkerk heeft in 2013 de Notitie Economisch Beleid Gemeente Ridderkerk 2013-2018 vastgesteld. Sindsdien is dat document bepalend geweest voor de koers die de gemeente op economisch gebied heeft gevaren. De Notitie Economisch Beleid Gemeente Ridderkerk 2013-2018 gaat in op het economisch profiel van Ridderkerk, het economisch beleid en de prioritaire acties die daaruit voort kwamen. Samengevat stonden centraal in het beleid:
- Behoud en versterking van de economische structuur / werkgelegenheid;
- Betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt;
- Stimuleren van een aantrekkelijke bedrijfsomgeving / ondernemingsklimaat;
- Verbetering van de communicatie en dienstverlening richting bedrijfsleven;
- Bevordering van duurzaamheid.
Inmiddels is er in 10 jaar tijd veel veranderd. Zowel in Ridderkerk, als in Nederland en de rest van de wereld. In Ridderkerk zijn bijvoorbeeld 2 bedrijventerreinen ontwikkeld: Cornelisland en Nieuw Reijerwaard. Met name met Nieuw Reijerwaard is een grootschalige ontwikkeling in de vorm van een Gemeenschappelijke Regeling met de gemeenten Barendrecht en Rotterdam. Met 96 hectare is het een significante uitbreiding op het bestaande agrofood cluster en het draagt bij aan het merk ‘Dutch Fresh Port’: het grootste gespecialiseerde agro / vers/foodcluster in Nederland.
In de Nederlandse economie is er ook het een en ander veranderd ten opzichte van 2013. Er is aanzienlijk grotere krapte op de arbeidsmarkt; ruimte voor werklocaties staat nog meer onder druk door schaarste en concurrentie met andere ruimtevragers en ook duurzaamheid heeft een nog groter maatschappelijk belang gekregen. Ook is het besef in Nederland steeds wijdverbreider dat economisch beleid moet bijdragen tot vergroting van de ‘brede welvaart’.
Een aantal uitgangspunten uit de Notitie Economisch Beleid Gemeente Ridderkerk 2013-2018 zijn nog actueel, maar ook zijn er een aantal uitgangspunten en de daaruit voortvloeiende acties zijn achterhaald. Met andere woorden: de notitie was onvoldoende geënt op de economie anno 2024. De gemeente Ridderkerk presenteert daarom met deze nieuwe visie een nieuw economisch beleid richting 2030.
In deze nieuwe economische visie worden succesvolle pijlers van het eerdere beleid voortgezet. Het gaat dan bijvoorbeeld om behoud en versterking van de economische structuur, stimuleren van een aantrekkelijke bedrijfsomgeving, verbetering van de communicatie en dienstverlening richting bedrijfsleven en de bevordering van duurzaamheid.
Nieuw is het centraal stellen van brede welvaart: we streven naar een goede balans tussen arbeid en inkomen, gezondheid, milieu, leefomgeving, samenleving en subjectief welzijn.
Meer in het bijzonder kan gesteld worden dat de nieuwe accenten in het beleid zijn:
- een grotere aandacht voor veiligheid en ondermijning op de bedrijventerreinen;
- streven naar efficiëntere ruimtebenutting op de bedrijventerreinen, onder andere door intensivering / verdichting waar mogelijk;
- het benoemen van de sectoren agrofood, industrie, bouw en zakelijke diensten/ ICT als speerpuntsectoren;
- meer aandacht voor ‘multimodale’ bereikbaarheid: niet alleen per auto, maar ook per OV;
- concentratie van detailhandel in de (kern)winkelgebieden.
Vaststelling Economische visie
De gemeenteraad stelde op 12 december 2024 de Economische visie vast. Bekijk de PDF bestandEconomische visie (pdf, 3 MB).