Waarom sluiten we weleens een woning?

19 december 2024, 06:00
Links: Burgemeester Marco Oosterwijk. Rechts: Een woning sluiten heeft een grote impact, maar is een effectief middel om drugshandel tegen te gaan.

‘Burgemeester sluit woning…’. Een bericht dat u vast weleens in het nieuws voorbij heeft zien komen. Ook in Ridderkerk werden er het afgelopen jaar woningen gesloten. Burgemeester Marco Oosterwijk legt uit hoe dat werkt.

Burgemeester Oosterwijk: “Een woning sluiten is geen lichtvaardig besluit, want het kan een enorme impact hebben. Daarom is het belangrijk om dat alleen te doen op basis van de juiste regels en overweging. Daarom hebben we het zogenoemde Damoclesbeleid. Dit beleid hebben we in november 2024 opnieuw vastgesteld, zodat het weer actueel is.” We leggen u graag uit hoe dit beleid werkt en waarom en wanneer we het inzetten.

Wat is het Damoclesbeleid?

“Dankzij het Damoclesbeleid mag de burgemeester woningen of panden sluiten als er drugs worden gevonden die bedoeld zijn voor handel. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het opslaan van soms al kleine hoeveelheden (hard)drugs (enkele grammen) of het inrichten van een drugslab. Het beleid heeft als doel de openbare orde en veiligheid te herstellen en drugshandel tegen te gaan.”

Waarom hebben we het Damoclesbeleid?

“We hebben dit beleid om drugshandel en de criminaliteit die daarbij hoort in de gemeente te bestrijden. Drugshandel kan leiden tot verstoring van de openbare orde, overlast in wijken en gevaarlijke situaties, zoals brandgevaar of geweld. Door panden te sluiten waar drugs worden gevonden, ontmoedigen we het gebruik van deze locaties voor illegale activiteiten.”

Wordt het Damoclesbeleid wel eens ingezet? En waarvoor dan?

“Ja, het beleid wordt actief gebruikt, bijvoorbeeld bij vondsten van hennepkwekerijen, drugslabs of harddrugs. In juli 2024 sloot ik bijvoorbeeld een pand aan de Acaciastraat, waar spullen lagen om een drugslab op te tuigen. Eerder was er al een sluiting aan de Clara Wichmannstraat aan de orde. Soms leidt de vondst van drugs tot onmiddellijke sluiting van een pand. Dat doen we om verdere risico’s voor de buurt te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat deze maatregel goed werkt om drugshandel tegen te gaan.”
De burgemeester kan ook panden sluiten om woonoverlast in bredere zin aan te pakken. Daar is weer andere wetgeving voor nodig, namelijk Wet Victoria. Op die manier kan geluidsoverlast of intimidatie door bewoners worden aangepakt. Beide wetten vullen elkaar aan, maar ze worden ingezet voor verschillende soorten problemen.

“Soms sluiten we een pand om verdere risico’s voor de buurt te voorkomen.”

Kunt u als inwoner iets doen als u drugshandel vermoed?

“Ja, zeker! Weet u iets over criminele activiteiten? Heeft u iets gehoord of gezien? Dan is dat waardevolle informatie die er zelfs toe kan leiden dat daders worden opgepakt en deze criminaliteit wordt gestopt.”
U kunt dit altijd melden bij de politie via politie.nl, bij spoed via 112. Blijft u liever anoniem? Meld bij M. (Meld Misdaad Anoniem). Zij zorgen ervoor dat uw informatie volledig anoniem bij politie, gemeente of andere opsporingsinstanties terechtkomt. Ga naar meldmisdaadanoniem.nl of bel 0800-7000.