Kansrijke Start geeft voorlichting en steun aan (aanstaande) ouders

26 februari 2025, 10:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Mieke de Boer bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ridderkerk. Ze is aanspreekpunt geboortezorg voor alle partners van Kansrijke Start.

Zwanger worden, in verwachting zijn, de bevalling en de eerste jaren van een kind: het zijn spannende gebeurtenissen in het leven. In Ridderkerk werken de partners van de coalitie Kansrijke Start daarom samen om ieder kind een goede start te geven. We spraken Mieke de Boer, contactpersoon geboortezorg in Ridderkerk en jeugdverpleegkundige bij Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond.

Mieke is het aanspreekpunt voor alle partners van Kansrijke Start als het aankomt op geboortezorg. Ze maakt zich sterk voor een goede samenwerking om de best mogelijke start voor kinderen mogelijk te maken.

Want de gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijken belangrijke voorspellers van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. Kinderen die een valse start hebben, kunnen zich minder goed ontwikkelen. Daarom is de coalitie Kansrijke Start er voor voorlichting en steun aan (aanstaande) ouders.

Het programma is vanuit de Rijksoverheid opgezet. In de Ridderkerkse coalitie werkt Gemeente Ridderkerk nauw samen met verloskundigen, kraamzorgorganisaties, het CJG, Home-Start, huisartsen, kinderopvangorganisaties, Voedselbank, Kledingbank en het wijkteam. Zo kunnen zij gebruik maken van elkaars deskundigheid om (aanstaande) ouders de steun te geven die ze nodig hebben.

Praktisch en mentaal

Mieke: “Aanstaande ouders kunnen hun vragen over zwangerschap stellen aan de verloskundige, gynaecoloog of kraamzorg. Maar soms zijn er vragen waar zij hen niet bij kunnen helpen. Bijvoorbeeld over de (thuis)situatie, gevoel van stress, balans vinden tussen ouder en partner zijn. Het CJG kan zwangeren en hun gezin hierin ondersteunen.”

De jeugdverpleegkundige kan bijvoorbeeld thuis langskomen om te kijken waar extra steun nodig is. Ook zijn er regelmatig gratis informatieavonden bij GOED Ridderkerk. Die gaan over allerlei thema’s zoals huilen, geboorte, kraamzorg en de eerste jaren. “Daar krijgen ouders niet alleen veel informatie, maar leren we elkaar ook kennen. Daardoor wordt de drempel lager en weten ouders ons beter te vinden als ze vragen hebben.”

De hulpvragen die Kansrijke Start krijgt zijn heel divers. “Er is bijvoorbeeld niet voor alle vluchtelingengezinnen een huisarts beschikbaar. Dan bespreken we wat we deze gezinnen kunnen bieden. Of er klopt iemand aan die hier net naartoe verhuisd is en daarom een klein netwerk heeft. Dan kan een vrijwilliger van Home-Start samen met hen kijken hoe en waar ouders nieuwe mensen kunnen leren kennen. En voor mensen die weinig middelen hebben, kan de Voedselbank iets betekenen op het gebied van voedsel en kleding.”

Als ouders het zelf niet redden, dan zijn wij er.

“Zo bespreken we elke vraag. We kunnen niet altijd alles oplossen, maar bespreken altijd wat kunnen we bieden binnen de (on)mogelijkheden. Het is een kwetsbare fase en daarin wil Kansrijke Start een betrokken rol aanbieden. Des te beter als ouders het zelf redden, maar is dat niet zo, dan zijn wij er.”