Tafeltennis: een fysieke én mentale sport
Iemand uit zijn of haar concentratie proberen te halen, dat is voor voorzitter Ruud Vollenberg (57) van Tafeltennisvereniging Taveri iedere keer weer een leuke uitdaging. “Het is echt een concentratiespelletje.”
De voorzitter is lid van het eerste uur van de Ridderkerkse vereniging en speelt in de tweede klasse. Het is een gemoedelijke club, noemt Ruud. “We hechten veel waarde aan een goede sfeer en veel minder aan het presteren. Nieuwe leden voelen zich al snel welkom, ze kunnen gelijk al meespelen.”
Taveri werd in 1977 opgericht door Henk Vaessen en Jan Harmsen. De leden speelden in die tijd in een zaaltje naast de Goede Herderkerk. De vereniging staat te springen om te verhuizen naar hun nieuwe plek: in het gebouw van IKC De Noord, dat nog in aanbouw is. Nu spelen de leden nog in de sportzaal aan de Da Costalaan. “We hebben een eigen bergruimte en een kantine met een bar, wat we bij De Noord ook krijgen. Het is leuk dat we na het spelen gezellig kunnen bijpraten.”
“Iedereen speelt tegen elkaar.”
Als het gaat om leden is de club heel divers. “We hebben 65 leden, van 10 tot 88 jaar en van alle rangen en standen. Iedereen speelt tegen elkaar, het is een mooie mix. Beginners laten we wel veel met gevorderden spelen, zodat ze kunnen afkijken op welke manieren je het batje kunt vasthouden en hoe je bepaalde slagen maakt.”
In beweging
De leden trainen op donderdag en vrijdagavond en op zaterdagochtend kunnen de serieuze spelers competitie spelen. “We hebben een trainer voor de jeugd en voor de senioren. De training begint met een warming-up: we rollen onze polsen en rekken onze enkels om die veelgebruikte spieren goed los te maken. Bij nieuwe leden kijken we hoe lang zij een balletje hoog kunnen houden, dat zegt veel over het balgevoel.”
Naast dat je in beweging bent met tafeltennis, is het ook goed voor het brein. “Op een gegeven moment gaan de slagen helemaal automatisch. Je denkt dan niet bewust over je back- of forehandslag. Je bouwt dat langzaam op. Als je een slag langzaam kan, kun je het ook gaan versnellen.”
Wie het tafeltennissen serieuzer wilt aanpakken, kan naast het spelen van competitie zich uitleven met betere materialen: batjes met maar liefst zeven laags hout, bijvoorbeeld. Of met nopjesrubber erop. “Die verschillende eigenschappen hebben invloed op de controle die je op het balletje hebt, zoals hoe het draait.”
Ruud raadt iedereen aan om een keer te komen ‘proeven’. “Wie geïnteresseerd is, kan drie keer vrijblijvend meespelen. Wij zorgen voor een batje en pingpongballen die je kunt lenen. Het enige wat je mee moet nemen, is sportkleding.”
Kijk op de website van Taveri voor meer informatie.