Taalambassadeur Efsun: ‘Ik kan lezen, maar ik begrijp niet alles’

3 oktober 2024, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Taalambassadeur Efsun Cingi van Stichting Lezen en Schrijven. Foto: Martijn Bergsma

Jarenlang sprak Efsun Cingi geen Nederlands. Totdat haar vader een hersenbloeding kreeg en zij niet naar 112 kon bellen. Dat deed haar inzien dat het leren van de Nederlandse taal heel belangrijk is.

In 1999 kwam Efsun vanuit Turkije naar Nederland. Ze wilde graag het land en zijn inwoners leren kennen. Nederlands leren vond zij minder belangrijk. Dat zorgde regelmatig voor problemen. “In de supermarkt kocht ik alleen de producten die ik kende. Ook formulieren invullen of brieven van instanties lezen lukte niet.” Efsun kreeg hulp van haar beste vriendin, die in Nederland geboren is. Totdat zij ruzie kregen en Efsun geen hulp meer had. Precies op dat moment kreeg Efsuns vader een hersenbloeding. “Ik wilde 112 bellen, maar ik sprak geen Nederlands. Ik heb niet gebeld en dat vond ik vreselijk. Ik kon hem niet helpen.” Die gebeurtenis veranderde alles. Efsun wilde zo snel mogelijk Nederlands leren. Dat adviseert zij ook anderen. “Wacht niet totdat je in de problemen komt, ga eerst Nederlands leren.”

Efsun vindt het leuk om talen te leren, maar Nederlands bleek heel moeilijk. “Alles is moeilijk aan die taal. Wanneer gebruik je ‘de’ en wanneer ‘het’? En de klok vind ik ook lastig. Ik weet alleen de halve en hele uren. De kwarturen zeggen wij anders in Turkije. En ik heb alle brieven van de afgelopen 25 jaar bewaard. Ik begrijp niet of een brief belangrijk is of niet. Ik kan alles lezen, maar ik begrijp niet alles.”

Efsuns droom is om docent te worden. Ze is nu taalambassadeur bij Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond en is aangesloten bij Stichting Lezen en Schrijven. “Als Taalambassadeur kom ik veel nieuwe mensen tegen en dan moét ik Nederlands spreken. Daar leer ik ook veel van.”

Escapekoffer

Om anderen te laten ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn, heeft Stichting Lezen en Schrijven met Raccoon Serious Games de Escapekoffer uitgevonden. Op dinsdag 8 oktober is de Escapekoffer tussen 9.00 en 12.00 uur bij het Taalpunt in de bibliotheek Ridderkerk. Mensen zonder problemen met taal kunnen ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Ook kan men terecht met vragen over het aanbod van de taal- en rekenlessen en digitale vaardigheden. De gemeente Ridderkerk biedt gratis lessen aan.