‘Scholieren meten luchtkwaliteit’ feestelijk van start

17 april 2025, 09:00
Wethouder Ton Overheid plaatst een sensor op één van de fietsen.

Snuffelfietsen, dat zijn de fietsen van leerlingen van het Farelcollege en het Máximacollege sinds afgelopen maandag. Voor het project ‘Scholieren meten luchtkwaliteit’ meten de leerlingen tot het einde van het schooljaar de fijnstof in de lucht.

Het project van GLOBE Nederland ging in Ridderkerk op 14 april feestelijk van start. Tijdens de aftrap benadrukte wethouder Ton Overheid het belang van het project: “In Ridderkerk meten we al op bepaalde plekken de luchtkwaliteit. Maar wat gebeurt er als je met het verkeer meefietst? Met de snuffelfietssensoren gaan we samen met scholieren die vraag beantwoorden.”

Scholieren verzamelen waardevolle data voor ons milieubeleid.

Meer dan dertig gemeenten en provincies doen mee aan het project en betrekken zo scholieren bij luchtkwaliteit. De metingen maken luchtvervuiling op lokaal niveau zichtbaar, waardoor gemeenten en provincies lokale vervuilingsbronnen beter in kaart kunnen brengen. Bovendien kunnen leerlingen deze inzichten delen, door in gesprek te gaan met wethouder Ton Overheid en oplossingen aan te dragen vanuit hun perspectief. Zo verzamelen scholieren niet alleen waardevolle data, maar kunnen ze ook een bijdrage leveren aan Ridderkerks milieubeleid.

Schonere lucht

Het project maakt de impact van luchtvervuiling tastbaar voor jongeren. De directe informatie die de snuffelfietssensoren geven, zorgt voor meer bewustwording onder jongeren (en hun ouders) van het belang van schone lucht.

Acties

In oktober stelde het college het Programma Geluid & Lucht 2025-2029 vast. In november keurde de gemeenteraad het budget voor het programma goed. Het is de opvolger van eerdere programma’s die sinds 2011 gericht zijn op schonere lucht.

Het actieplan voor geluid is landelijk verplicht. Het programma voor luchtkwaliteit is een vrijwillige stap die samenhangt met de aansluiting bij het Schone Lucht Akkoord (SLA) waaraan Ridderkerk zich in april 2023 heeft verbonden.

De hoeveelheden stikstofdioxide en fijnstof zijn tussen 2008 en 2023 veertig tot vijftig procent gedaald in onze gemeente. Dit is mede dankzij maatregelen die Ridderkerk al nam. Denk aan walstroom, betere fietspaden, elektrisch auto’s in het eigen wagenpark en meer groen.

Kijk op de pagina Geluid en lucht voor meer informatie.