De gemeente Ridderkerk heeft een aantal sterke punten, zoals de verschillende wijken met allemaal een eigen karakter, veel groen en water in de omgeving en werkgelegenheid in het centrum en Donkersloot. Deze sterke punten vormen de unieke gemeente Ridderkerk. Om dit unieke karakter te verbeteren en in de toekomst optimaal te blijven benutten, hebben we in 2017 de (maatschappelijke en ruimtelijke) kaders van het beleid vastgelegd in een Omgevingsvisie. Deze visie gaan we nu actualiseren met nieuw beleid en met trends en ontwikkelingen. Het resultaat hiervan vormt de basis voor alle (gemeentelijke) plannen.
Wat gaan we doen?
Naast het toevoegen van beleid dat sinds 2017 is vastgesteld en de trends en ontwikkelingen kijken we naar de ‘witte vlekken’ in de visie. Het gaat dan over:
- het ontwikkelen van een visie op onze agrarische gronden;
- het maken van een visie op bouwhoogten;
- keuzes die we moeten maken in tegenstrijdigheden in reeds vastgesteld beleid. Denk bijvoorbeeld aan groen en parkeren.
Uiteraard gaan we hierover participeren met iedereen die hier een belang in heeft en/of zich betrokken voelt.
Bijeenkomsten en reacties over buitengebied en bouwhoogte
Op maandag 27 januari tussen 19 en 21 uur is er een derde inloopbijeenkomst over de Visie Buitengebied en de Visie op bouwhoogte (bouwsteen 2). Hier vindt u de stukken:
In april 2024 is de gemeente begonnen met de actualisatie van de omgevingsvisie. Er is gewerkt aan analyses (zoals de beleidsanalyse) en ontwerpend onderzoek (de twee uiterste scenario’s voor de toekomst van Ridderkerk). Deze tussenstappen zijn voorgelegd aan het college en aan de commissies Samen wonen en Samen leven.
Op basis van deze tussenstappen is het toekomstbeeld van de
gemeente Ridderkerk gemaakt. De hoofdambitie blijft gelijk aan de omgevingsvisie uit 2017: Ridderkerk is een prettige gemeente is om in te wonen, te recreëren en te werken. In het toekomstbeeld staan de ambities die horen bij de drie Ridderkerkse kernwaarden centraal. Deze drie kernwaarden zijn:
- sterke wijken, goed verbonden;
- groenblauwe oase;
- kloppend hart.
U leest hier meer over in het Toekomstbeeld.
De toekomstvisie van Ridderkerk is uitgewerkt in een kaartbeeld. U bekijkt dit kaartbeeld in de Visiekaart Ridderkerk.
De visie op bouwhoogte is een bouwsteen van de uiteindelijke omgevingsvisie. De visiekaart van de
omgevingsvisie toont de potentiële ontwikkellocaties. U leest hier meer over in de 1e Leidraad visie op bouwhoogte.
Op maandag 30 september waren inloopbijeenkomsten in het gemeentehuis. De bijeenkomsten gingen over 2 visies: bouwsteen 1 van de Visie buitengebied en de Visie op bouwhoogte.
De visie buitengebied ‘bouwen’ we op uit de volgende drie bouwstenen:
- Analyse en inzicht: vanuit het verleden naar het heden en de wensen voor het buitengebied.
- Mogelijkheden en afwegingen: Welke afwegingen spelen er voor de verschillende mogelijkheden op de gronden.
- Wensbeeld: visie op het buitengebied inclusief toetsingskader.
We hebben 32 agrariërs in Ridderkerk met een stuk grond dat ze gebruiken voor landbouw of veeteelt. Ook zijn er grondeigenaren die natuur- en recreatiegebieden bezitten. We voerden gesprekken met hen over hoe zij wensen invulling te geven aan hun grond in de toekomst. De resultaten hiervan zijn gevat in het participatieverslag 24 juni 2024. Daarnaast hebben we de huidige situatie in beeld gebracht. U leest hier meer over in Bouwsteen 1 van de visie buitengebied.
We hebben gewerkt aan een concept visie op bouwhoogte. Bij het inpassen van nieuwe woningen is hoger bouwen namelijk geen doel op zich. Wij vinden het belangrijk dat bij de inpassing en de bouwhoogte van nieuwe woningen:
- het dorpse karakter van Ridderkerk wordt beschermd.
- de locaties voor hogere gebouwen aan de hoofdstructuur liggen, met:
- goede (auto)bereikbaarheid.
- nabijheid haltes hoogwaardig openbaar vervoer (HOV).
- nabijheid winkels/voorzieningen.
- nabijheid van groen.
- er niet gebouwd wordt in de groene kraag rondom Ridderkerk.
- de woonkwaliteit en de sfeer en het karakter van bestaande buurten gerespecteerd worden.
In Rijsoord en Oostendam mag alleen maar laagbouw plaatsvinden. Binnen de kernen van Ridderkerk, Slikkerveer en Bolnes mag er alleen laagbouw plaatsvinden als de locatie ligt in of aan een dorpse structuur.
Meer uitleg staat in de presentatie Visie op bouwhoogten.
Enquete over nieuwe woningen
De infographic ‘Inwonerspeiling aug 2024 nieuwe woningen’ bevat de uitkomsten van de enquête.
De infographic ‘Inwonerpeiling aug 2024 nieuwe woningen’ bevat de uitkomsten van de enquête. De infographic benoemt de volgende punten:
- Respondenten: de enquête is ingevuld door 1812 mensen, voornamelijk in de leeftijd van 50 tot 69 jaar.
- Hoe belangrijk vind je het bouwen van nieuwe woningen: ruim de helft vindt het heel belangrijk (52%), een aantal mensen vindt het belangrijk (35%) en een kleinere groep vindt het onbelangrijk, heeft geen mening of staat er neutraal in (13%). Mensen geven als toelichting:
- Belangrijk voor nieuwe generatie
- Liever ruimte voor groen
- Tekort aan woningen
- Te weinig betaalbare woningen
- Ridderkerk is vol
- Eerst leegstand aanpakken.
- Voor welke groepen is een woning het hardst nodig volgens jou: het grootste deel is van mening dat nieuwe woningen voor starters nodig zijn (69%), senioren (38%) en stellen met kinderen (27%). Dan volgen alleenstaanden zonder kinderen, gescheiden mensen, stellen zonder kinderen, dan vluchtelingen en tot slot arbeidsmigranten.
- Wat voor soort woningen moeten er worden gebouwd: appartementen worden het vaakst genoemd (44%), dan sociale huurwoningen (40%), gevolgd door rijtjeswoningen (37%).
- Hoeveel ruimte voor nieuwe woningen zie je binnen de bebouwde kom: de meeste mensen zien weinig ruimte in de bebouwde kom (60%), anderen ziet juist veel ruimte (23%).
- Wat vind je belangrijk in de omgeving van nieuwe woningen: parkeermogelijkheid en groen worden beide belangrijk gevonden (40%), openbaar vervoer in de buurt (33%), winkels (29%) en goede bereikbaarheid met de auto (21%).
- Waar zie je ruimte voor nieuwe woningen binnen de bebouwde kom: 31% ziet nergens ruimte binnen de bebouwde kom. Op de volgende plekken zien mensen ruimte voor woningen (69%):
- Bolnes
- Leegstaande gebouwen
- Rijsoord
- Koninginneweg
- Huishoudschool
- Slikkerveer
- Bedrijventerrein
- Centrum
- Langs het water
- Trelleborg
- Donckse bos
- Oude Gemini
- Liever hoogbouw of laagbouw: de meeste mensen hebben liever meer woningen en hoger bouwen (53%), anderen zien liever minder woningen en lagere bouw (36%). Mensen geven als toelichting:
- Dorpse karakter behouden
- Zo meer woningen mogelijk
- Hoogbouw slecht voor woongenot
- Er is weinig ruimte
- Hoogbouw past niet bij Ridderkerk
- De nood is hoog.
- Mogen er meer woningen gebouwd worden als dat ten koste gaat van: de grootste groep wil parkeerruimte niet opgeven voor meer woningen (54%), de meerderheid wil groen in de buurt niet opofferen voor meer woningen (61%), dat geldt wel voor landbouwgrond (61%).
- Zijn er plekken waar hoger gebouwd kan worden: de meerderheid vindt dat er hoger gebouwd kan worden (64%). Op deze plekken:
- Langs het water
- Centrum
- Randen van de gemeente
- Bolnes
- Koninginneweg
- Waar al hoogbouw is
- Langs de snelweg
- Reijerpark
- Bedrijventerreinen
- Slikkerveer
- Zijn er plekken waar niet hoger gebouwd kan worden: iets minder dan de helft bevestigt dit (49%). Op deze plekken:
- Centrum
- Bestaande woonwijken
- Waar al laagbouw is
- Rijsoord
- Slikkerveer
- Het Zand
- Drievliet
- Binnen bebouwde kom
- Bolnes
- Buitengebied
Nieuwe omgevingsvisie
De uitkomsten van de gesprekken van de inloopbijeenkomst op 3 september en de reacties op het online meedenkplatform nemen we mee in de nieuwe Omgevingsvisie. Eerder dit jaar kon iedereen in Ridderkerk via een online vragenlijst meedenken over het bouwen van nieuwe woningen. Ook deze reactie verwerken we in de onze Omgevingsvisie.
OER procedure
In de nieuwe omgevingsvisie moeten ook de resultaten van een OER procedure (Omgevings Effect Rapportage) zijn verwerkt. Deze procedure doorlopen we daarom ook. Het eindresultaat is een geactualiseerde Omgevingsvisie inclusief een door de raad vastgesteld uitvoeringsprogramma.
3 september 2024
Participatiebijeenkomst over twee extreme toekomstscenario’s en bijbehorende stellingen. De inloopbijeenkomst is van 18.00 tot 21.00 uur in de Hofzaal in het gemeentehuis (Koningsplein 1).
September 2024
Vaststellen Nota Reikwijdte en Detailniveau (NRD).
30 September 2024
Bijeenkomst over buitengebied en bouwhoogte.
27 januari 2025
Bijeenkomst over stand van zaken actualisatie.
april 2025
Bekendmaking ontwerp visie en ontwerp OER (Omgevings Effect Rapportage).
september 2025
De gemeenteraad neemt een besluit over de definitieve geactualiseerde Omgevingsvisie en OER (Omgevings Effect Rapportage).